Ziekenhuisdirecteur mag voorlopig blijven

De kantonrechter heeft het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een directeur van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen afgewezen en een door de directeur geformuleerde vordering tot wedertewerkstelling toegewezen. Daarnaast is stichting ziekenhuis De Tjongerschans veroordeeld om het volgende persbericht aan het ANP te sturen:

De kantonrechter te Heerenveen heeft het verzoek van De Tjongerschans om de arbeidsovereenkomst met [werknemer] te ontbinden afgewezen. De kantonrechter heeft geoordeeld dat de door De Tjongerschans aangevoerde omstandigheden de ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet rechtvaardigen. Tevens heeft de kantonrechter geoordeeld dat De Tjongerschans [werknemer] binnen een week zijn functie als directeur van het ziekenhuis moet laten hervatten.

De beslissing is een volgende stap in een reeds lang spelende zaak, die aan het rollen kwam toen de directeur op 19 februari 2008 is aangehouden door de politie en drie dagen voor verhoor in verzekerde bewaring werd genomen op verdenking van oplichting en witwassen in vereniging. De oplichtingszaak draait om de ex-partner van de directeur, die zelf inmiddels is veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor het oplichten van onder anderen de partner van de in 2004 vermoorde Willem Endstra.

Er wordt wel voor gekozen om gedetineerde werknemers direct op staande voet te ontslaan. Volgens de uitspraak van de kantonrechter heeft de Raad van Toezicht van het ziekenhuis indertijd ‘met grote tegenzin’ besloten om nog niet over te gaan tot ontslag en het oordeel van de strafrechter af te wachten. Het is altijd een dilemma voor de werkgever om ontslag te geven op basis van een verdenking alleen. Dit behoort tot de juridische mogelijkheden, en wordt soms ronduit aanbevolen, maar de jurisprudentie is wisselend. Zeker indien de detentie niet al te veel organisatorische problemen geeft en het om feiten gaat die geen problemen op de werkvloer opleveren wordt er nogal eens voor gekozen om de ontwikkelingen maar af te wachten. Zo ook in dit geval.

Maar dat wachten duurt wel erg lang. Tot een strafrechtelijk oordeel is het nog altijd niet gekomen. Procedures werden gesplitst. Er kwam een nieuwe dagvaarding. Op de door een lid van de Raad van Toezicht van het ziekenhuis bijgewoonde zitting van 18 februari 2010 heeft de directeur een wrakingsverzoek ingediend, hetgeen wederom tot vertraging van de strafzaak heeft geleid.

Dit zal de Raad van Toezicht geïrriteerd hebben. Helemaal gortig werd het toen de Raad van Toezicht getipt werd dat de ex-partner van de ziekenhuisdirecteur sinds enige weken in het huis van de ziekenhuisdirecteur inwoonde en elektronisch toezicht onderging. De Raad van Toezicht meende dat dit gemeld had moeten worden. De ziekenhuisdirecteur stelde daar tegenover dat hij volledig aan zijn mededelingsplicht had voldaan. Of gemeld werd weten wij niet. De kantonrechter neemt hier geen beslissing over, maar volstaat te constateren dat de directeur in ieder geval in november 2009 nog prima functioneerde en dat de huidige commotie onvoldoende is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Hiermee is het laatste woord nog niet gezegd. Het ziekenhuis heeft medegedeeld te berusten in de uitspraken, maar ongetwijfeld worden de ontwikkelingen in de strafzaak met belangstelling gevolgd.

Zie voor de uitspraken:

Zie ook:

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law