KLM ontslaat stewardess wegens te kort haar

De kantonrechter in Haarlem heeft de arbeidsovereenkomst tussen KLM en een stewardess met een te extravagante uitstraling ontbonden. Waar ging het om? De stewardess functioneerde prima. Er was echter één onderwerp dat jarenlang tot conflicten leidde, en dat was het uiterlijk van de stewardess, en dan met name de aanwezigheid van zichtbare tatoeages, piercings en extreem kort haar. Ongepast en in strijd met de uniformregels, zo vond de KLM.

Na vele berispingen en waarschuwingen waren partijen inmiddels een minimum haarlengte van één centimeter overeengekomen. En toen ging de stewardess in Suriname naar de kapper, waar ze haar haar volgens eigen zeggen heeft laten egaliseren en weer netjes maken, maar het haar was naar de smaak van de KLM toch weer te kort. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen. De KLM ging naar de rechter.

Deze oordeelde dat het dienstverband inderdaad diende te eindigen. "Het hebben van langer hoofdhaar dan door haar gewenst, heeft uiteraard wel consequenties voor de vrije tijd van de werknemer, maar het bijna kaalscheren van het hoofd bij vrouwen is maatschappelijk nog niet zo algemeen aanvaard of gebruikelijk dat een dergelijke haardracht niet als extravagant kan worden beschouwd," aldus de kantonrechter. Bovendien: wie kiest voor het beroep van stewardess, accepteert daarmee ook dat tijdens het werk een uniform moet worden gedragen en dat strenge regels aan het uiterlijk worden gesteld.

Wel krijgt de stewardess als doekje voor het bloeden nog een vergoeding mee van € 7.500,- bruto.

De uitspraak:
Kantonrechter Haarlem 24 september 2010, LJN BO2066

Zie ook:

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law