Ontslag onderhoudstechnicus Schiphol

De kantonrechter in Haarlem heeft de arbeidsovereenkomst tussen de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia en een onderhoudstechnicus per direct ontbonden wegens een dringende reden.

De technicus was eerder betrokken geweest bij het in- en uitvoeren van verdovende middelen op het terrein van de luchthaven Schiphol en in verband daarmee inmiddels door de rechtbank Haarlem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaren. Hij vervulde een vertrouwensfunctie bij Iberia en van Iberia kon naar het oordeel van de rechter niet gevergd worden dat de arbeidsovereenkomst zou voortduren. Daarbij kwam ook nog dat de autoriteiten de technicus naar de verwachting geen toegangspassen meer zou afgeven, zodat hij na het uitzitten van zijn gevangenisstraf zijn werkzaamheden op de luchthaven Schiphol reeds om die reden niet meer zal kunnen verrichten.

Dit is een voorbeeld hoe het gemakkelijk gaat. De werknemer zag waarschijnlijk ook wel in dat het voeren van verweer zinloos zou zijn en kwam niet eens opdagen op de zitting. Ontslag in verband met strafbare feiten kan ook moeilijker liggen. In de zaak van een van oplichting verdachte ziekenhuisdirecteur weigerde de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Zie voor de uitspraak:

Zie ook:

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law