Geen schadevergoeding voor Tariq Ramadan

In 2007 is professor Tariq Ramadan door de gemeente Rotterdam ingehuurd als gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Tevens is hij ingehuurd om een bijdrage aan een programma van de gemeente met de naam "Dialogue at neighbourhoodlevel". Dit contract liep af op 31 december 2008. Vervolgens is een verlenging overeengekomen tot 1 februari 2011.

Op 11 augustus 2009 is via een artikel op de website "Scienceguide" bericht dat Ramadan een programma op de Iranese televisie presenteert. Hij gaat daarmee door ook nadat "Ahmadinejad en zijn knokploegen in het bijzonder hebben huisgehouden op universitaire campussen en onder collega's van de gelauwerde academicus." Eerder was een Britse presentator van deze tv-zender al opgestapt vanwege de koers die de zender nam.

In de dagen daarna ontstond kritiek in diverse media op het optreden van Ramadan. Dit leidde uiteindelijk op 18 augustus 2009 tot het opzeggen door de gemeente van de overeenkomst met Ramadan tegen 1 november 2009. Ramadan heeft vervolgens de gemeente gedagvaard, en doorbetaling van zijn salaris volgens de overeenkomst gevorderd. Volgens hem was er geen rechtsgeldige reden om de overeenkomst op te zeggen; daarom heeft hij recht op doorbetaling.

De rechtbank Rotterdam heeft op 11 augustus 2009 de vorderingen van Ramadan afgewezen. De rechtbank concludeert – kort samengevat – dat Ramadan ook nadat ophef was ontstaan geen blijk heeft gegeven de urgentie van de kwestie in te zien. Hij heeft zijn positie bij de Iranese televisie verdedigd, en daarbij aangegeven dat hij drie weken de tijd had om een beslissing te nemen over vervolgstappen. De gemeente mocht daaruit afleiden dat de kwestie niet op korte termijn zou worden opgelost. De gemeente heeft dus rechtsgeldig opgezegd, en hoeft dus ook niets meer aan Ramadan te betalen.

Uitspraak: Rechtbank Rotterdam 11 augustus 2010, LJN BN3753

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law