FC Twente moet transfervergoeding Ronnie Stam betalen

In de zomer van 2010 is profvoetballer Ronnie Stam van FC Twente naar het Engelse Wigan Athletic getransfereerd. Ronnie Stam stond sinds september 2008 onder contract bij Twente; daarvoor voetbalde hij bij NAC Breda. In zijn arbeidsovereenkomst met FC Twente stond een beding dat hem recht gaf op een gedeelte van een door Twente te ontvangen transfersom, in geval Stam voor het einde van zijn arbeidsovereenkomst bij Twente zou vertrekken.

Het beding hield in, dat Stam 10% zou ontvangen van dat gedeelte van de transfersom dat boven de € 2.000.000 zou zijn. Afwijking van het beding is, zo bepaalt de overeenkomst, uitsluitend mogelijk als dat schriftelijk gebeurt.

Wigan Athletic heeft aan Twente een transfersom van 3,5 miljoen euro betaald, zodat Stam volgens zijn arbeidsovereenkomst recht had op betaling van een bedrag van € 150.000. Twente stelde zich echter op het standpunt dat mondeling zou zijn afgesproken dat Stam genoegen nam met € 10.000. Dat laatste bedrag is ook betaald.

Stam heeft Twente vervolgens gedagvaard, en betaling gevorderd van de resterende 140.000 euro. De kantonrechter in Enschede heeft die vordering op 22 november 2011 toegewezen. Pogingen van FC Twente om onder de contractuele bepaling uit te komen, stranden:

FC Twente tracht zeer vindingrijk zich onder die bepaling uit te redeneren door er op te wijzen dat het geen wijziging van de arbeidsovereenkomst betreft, maar een beëindiging van diezelfde overeenkomst, zodat gemeld artikel niet zou gelden.

In het Nederlandse arbeidsrecht geldt echter nog steeds en ook in het geval van voetballer, dat de rechten van de werknemer tenminste zeer serieus genomen moeten worden en dat er niet te snel afwijkingen moeten worden goedgekeurd, welke apert in het nadeel van de werknemer uitvalt.

FC Twente wordt dus veroordeeld om 140.000 euro aan Stam te betalen, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de dag waarop de transfersom uiterlijk door Wigan moest worden betaald.

Uitspraak: Rechtbank Almelo, sector kanton, locatie Enschede 22 november 2011, LJN BU5849

Zie ook:

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law