Cor Kraat: Made in Rotterdam

Van vrijdag 28 september 2012 t/m zondag 9 december 2012 is de tentoonstelling Cor Kraat, Made in Rotterdam te zien in Las Palmas. Rotterdammers kennen Cor Kraat van de tot gigantische hoedendoos omgetoverde opslagtank in het Rotterdamse havengebied en bijvoorbeeld de op het Weena door de pui van de parkeergarage duikelende BMW.

Maar het kan altijd groter. Bij wijze van hommage aan Cor Kraat is een gele RET-tram in de gevel van Las Palmas geparkeerd.

En ja, de slogan van Kernkamp Advocaten staat op de tram: "Wij hebben geen probleem, wij hebben Kernkamp!"

LP2 over Cor Kraat:

Wie rond 1970 in Rotterdam het Centraal Station uitliep naar het Weena, belandde in een winderige vlakte met een hertenwei en in de verte zicht op wat oprukkende grauwe nieuwbouw. Dat moest anders, vonden heel wat kunstenaars. Eén van hen was Cor Kraat, die daad bij woord voegde. Naar Amerikaans voorbeeld maakte hij kleurrijke muurschilderingen, om letterlijk kleur te geven aan die grijze stad – townpainting heette dat. Het was een eenvoudige maar doeltreffende reactie tegen de technocratische verworvenheden van de wederopbouw. Zijn abstracte en organische beeldtaal sloeg in als een bom. Vervolgens stichtte hij met Hans Citroen en Willem van Drunen Kunst & Vaarwerk: een Nederlandse Pop Art variant die met humor terugsloeg naar die harde stad. Sindsdien steekt een auto uit een parkeergarage van het Weena, drijft een reuzenhoed in het Vroesenpark en werden zelfs industriële tanks in het Botlekgebied onder handen genomen. De schaal van de havenstad vroeg om een kunst van formaat en brutaliteit. Om die stad niet zijn geschiedenis te laten vergeten, herbouwde Kraat de Delftse poort, maar dan wel in knaloranje staal. Aan dit Rotterdam en aan deze cowboy van de havenstad wijden het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en LP2 dit najaar een eerste overzichtstentoonstelling: Cor Kraat, made in Rotterdam.

Kernkamp Advocaten heeft nog een gering aantal toegangskaarten beschikbaar voor belangstellenden. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, kan een poging wagen door een mailtje te sturen aan info@kernkamp.nl. Wie weet bent u één van de gelukkigen die gratis naar de tentoonstelling kan.

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law