Alcoholverbod rondom bekerfinale gehandhaafd

Op 6 mei 2010 om 18:30 uur vindt in de Kuip in Rotterdam de tweede wedstrijd van de finale om de KNVB-beker tussen Feijenoord en Ajax plaats. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb had aangekondigd dat op de wedstrijddag vanaf 14:00 uur tot en met middernacht geen alcoholhoudende drank verkocht zou mogen worden in het centrum en in de deelgemeentes Feijenoord en IJsselmonde. Dit verbod is gebaseerd op de Rotterdamse Verordening Beperking Drankverstrekking van 11 mei 2000, dat weer gebaseerd is op de Drank- en Horecawet. Het verbod geldt voor alle vergunninghouders, dus niet alleen voor alle supermarkten en cafés, maar ook voor restaurants en zelfs voor besloten feesten zoals huwelijksfeesten.

Rotterdamse horecaondernemers die het met de maatregel niet eens waren, hebben daarop de (bestuursrechtelijke) voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam aangezocht om het verbod onderuit te krijgen. De voorzieningenrechter heeft op 6 mei 2010 echter bepaald, dat het besluit in stand kan blijven. Burgemeester Aboutaleb heeft zich volgens de voorzieningenrechter in redelijkheid op het door hem ingenomen standpunt kunnen stellen. In het gebied dat op de kaart die bij het besluit behoort is gemarkeerd mag in het belang van de handhaving van de openbare orde en de veiligheid geen alcoholhoudende drank worden verkocht of geschonken. De bestuursrechter toetst in dit soort zaken marginaal; de burgemeester heeft in principe een grote beleidsvrijheid. Zeker in het licht van ongeregeldheden op 16 en 25 april 2010 is het besluit niet onredelijk, aldus de rechter.

Inmiddels zijn overigens wel uitzonderingen gemaakt voor een huwelijksfeest en een besloten diner, beide op 6 mei 2010 in het betreffende gebied.

Uitspraak: Rechtbank Rotterdam 6 mei 2010, LJN BM3588

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law