Een werkgever die een zero tolerance beleid voor alcohol op het werk wil invoeren, moet dit voldoende onder de aandacht brengen bij de werknemers, zo blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter te Arnhem. Als er sprake is van een bedrijfscultuur waarin alcoholgebruik tot op zekere hoogte getolereerd wordt, moet er extra aandacht worden besteed aan de gevolgen van overtreding van het nieuwe zero tollerance beleid. Gebeurt dat niet dan zal een ontslag als sanctie op overtreding van het beleid al snel als disproportioneel worden gezien.
de casus
Wat was er in de zaak die bij de kantonrechter speelde aan de hand? De werkgever is een zorginstelling waar mensen met een verstandelijke beperking worden behandeld. Tijdens een bewonersvakantie blijken enkele begeleiders alcohol te hebben gedronken. De werkgever verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een van de werknemers in verband met deze overtreding van haar zero tolerance beleid voor het gebruik van alcohol tijdens werktijd.
De werknemer voert in de ontbindingsprocedure aan dat het gebruikelijk was dat de begeleiders enkele alcoholische consumpties nuttigen tijdens zulke bewonersvakanties. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de werknemers de bonnetjes voor de aankoop van de alcoholische versnaperingen bij de werkgever hadden ingediend. Nu alcoholgebruik in het verleden altijd geaccepteerd werd, kan een beleidswijziging niet van het ene op het andere moment een ontbinding rechtvaardigen als sanctie op overtreding van het nieuwe beleid, zo betoogt de werknemer. Dit geldt zeker nu dit nieuwe beleid nog niet uitgebreid onder de aandacht van de werknemers is gebracht. Een waarschuwing zou een gepaste sanctie zijn in deze situatie. De rechter is het met de werknemer eens. Ontbinding is in deze situatie niet op zijn plaats. De werkgever moet de werknemer laten terugkeren op het werk. Lees de hele uitspraak op rechtspraak.nl
tips voor werkgevers
De zaak had anders kunnen aflopen. De kantonrechter bevestigt uitdrukkelijk dat de werkgever maatregelen mag nemen om een als ongewenst ervaren bedrijfscultuur te veranderen. Om direct vergaande consequenties te verbinden aan overtreding van het nieuwe beleid, moet dit beleid echter eerst uitdrukkelijker onder de aandacht van het personeel worden gebracht.
Dit geldt niet alleen bij nieuw beleid. Ook als de werkgever overtreding van beleid op het gebied van alcohol- en drugsgebruik, diefstal of internetgebruik serieus wil aanpakken moet dit duidelijk gecommuniceerd worden. Ook is het verstandig om bestaand beleid en de sancties regelmatig opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat kan door het ophangen van reminders in de bedrijfskantine, door het op te nemen als agendapunt bij periodieke vergaderingen of in mails aan het personeel.
Hebt u vragen naar aanleiding van dit nieuwsartikel? Onze specialisten bespreken graag vrijblijvend uw casus met u. Aarzel niet om contact op te nemen om uw vraag voor te leggen.