Het faillissement van een debiteur aanvragen

Blijkt het incasseren van een vordering lastig of onmogelijk, dan biedt de wet de mogelijkheid om als schuldeiser het faillissement van de niet-betalende wederpartij aan te vragen. De faillissementsaanvraag blijkt in praktijk een sterk middel te zijn waarmee alsnog betaling kan worden afgedwongen. Veel schuldenaren zullen immers koste wat kost willen voorkomen dat zij hun activiteiten zullen moeten staken vanwege een faillissement.

Procedure

De procedure begint met het opstellen van een verzoekschrift, waarmee wordt verzocht het faillissement uit te spreken. Dit verzoekschrift, dat door een advocaat moet worden opgesteld, wordt door de deurwaarder betekend aan de wederpartij. Daarbij doet de deurwaarder een oproep om bij de rechtbank te verschijnen zodat verweer tegen de aanvraag kan worden gevoerd. Normaal gesproken wordt het verzoek binnen twee tot vier weken ter zitting behandeld. Verschijnt de wederpartij niet, dan wordt zijn faillissement direct uitgesproken. Als de wederpartij wel verschijnt en de vordering erkent, is het mogelijk dat de rechtbank – op verzoek van partijen – de zaak met een aantal weken aanhoudt, zodat er alsnog concrete betalingsafspraken kunnen worden gemaakt. Om aanhouding kan maximaal vier keer worden verzocht, tot een maximum van acht weken. Binnen die acht weken zal er dus voldoende duidelijkheid moeten zijn over betaling; daarmee is de faillissementsaanvraag een goed instrument om op korte termijn te weten waar u als crediteur aan toe bent.

Valkuilen

Succesvolle verweren tegen een faillissementsaanvraag zijn onder andere:

  • de vordering van de aanvrager wordt inhoudelijk betwist (er is bijvoorbeeld eerder tegen de vordering geprotesteerd, de gestelde werkzaamheden zijn niet verricht, of de verkeerde partij wordt tot betaling aangesproken);
  • er is geen concrete steunvordering (de wet bepaalt dat er minimaal twee vorderingen onbetaald moeten blijven, waarvan tenminste één vordering ook daadwerkelijk opeisbaar is);
  • er is al betaald.

Natuurlijk zijn nog vele andere verweren denkbaar.

Het faillissement

Als de wederpartij geen of niet voldoende verweer heeft gevoerd, wordt het faillissement uitgesproken. De kosten van de faillissementsaanvraag zijn preferent; dat betekent dat, als er bij afwikkeling van het faillissement voldoende geld (boedelactief) in de boedel aanwezig is, u de aanvraagkosten terug kunt krijgen. Als u diensten heeft verricht of goederen heeft geleverd en u heeft BTW in rekening gebracht, dan kunt u de door u afgedragen BTW terugkrijgen indien blijkt dat er geen uitkering aan schuldeisers zal plaatsvinden. Zo heeft u na verloop van tijd in ieder geval duidelijkheid over de status van uw vordering.

Eigen aanvraag

Voor een eigen aanvraag is bijstand van een advocaat niet verplicht. Kijkt u voor meer informatie over de eigen aanvraag en voor de benodigde formulieren op de website van de rechtspraak.

Meer informatie

Neemt u voor meer informatie contact op met onze contactpersoon op het gebied van de aanvraag van faillissementen. Wij zijn u graag van dienst, in ieder geval indien uw schuldenaar (statutair) is gevestigd dan wel woonachtig is binnen het arrondissement Rotterdam, in één van de volgende gemeentes: Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJssel, Dirksland, Goedereede, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Middelharnis, Maassluis, Oostflakkee, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen, Westvoorne.

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law