Mediation bij echtscheiding

Iedereen die bereid en in staat is te blijven overleggen met de (ex-)partner kan scheiden met hulp van een scheidingsmediator. De mediator helpt om samen op een respectvolle manier tot een oplossing te komen. Het traject van een mediation bestaat uit een aantal gesprekken, waarin de (ex-)partners onder begeleiding van de mediator tot een gezamenlijke algehele regeling voor de gevolgen van hun echtscheiding komen. De advocaat-scheidingsmediator begeleidt het onderhandelingsproces en geeft juridische en feitelijke informatie en ondersteuning om partijen in staat te stellen een goed doordachte regeling te treffen.

Een groot voordeel van scheidingsmediation is dat de (ex-)partners samen beslissen over wat er wel en niet gaat gebeuren in de toekomst na de scheiding. De praktijk wijst uit dat een scheiding
door mediation bijna altijd sneller is dan procederen. Een succesvol verlopen mediation komt niet alleen de (ex-)partners ten goede, maar vooral ook de kinderen.

Hoe verloopt de mediation?

De mediation begint met een kennismaking met de mediator. Samen met de mediator gaat u na of u en uw (ex-)partner de scheiding echt willen en of u beide partners daadwerkelijk de wil hebben om er samen uit te komen. Vervolgens wordt de mediation-overeenkomst getekend waarin de werkafspraken zijn vastgelegd. Daarna volgt aantal gesprekken, waarin de bij een echtscheiding spelende onderwerpen aan de orde komen, zoals:

  • ouderschapsplan: bij wie gaan de kinderen wonen, ouderlijk gezag, verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, kinderalimentatie;
  • wie gaat waar wonen;
  • partneralimentatie;
  • afwikkeling van de gemeenschap van goederen of van de huwelijkse voorwaarden;
  • pensioenverevening: verdeling van het opgebouwde pensioen.

Als u en uw (ex-) partner overeenstemming hebben bereikt, legt de scheidingsmediator het resultaat vast in een overeenkomst, het ‘echtscheidingsconvenant’. Daarna wordt bij de rechtbank een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding ingediend, waarin de rechter gevraagd wordt te beslissen overeenkomstig de inhoud van het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant. Er is geen zitting noodzakelijk en de zaak wordt schriftelijk afgedaan. U hoeft dus niet tegenover elkaar te staan in de rechtbank. Ongeveer zes weken na indiening van het verzoek doet de rechtbank uitspraak, waarna een inschrijving in de registers van de burgerlijke stand plaatsvindt. Vanaf dat moment bent u gescheiden.

Wanneer kiest u voor mediation bij uw scheiding? Dat is vooral een persoonlijke keuze. Mediation is niet in alle gevallen mogelijk, en dan is het verstandig om de echtscheiding op een andere manier te regelen. Maar andersom komt ook voor. De (ex-)partners belanden dan onnodig in een vechtscheiding. Is mediation iets voor u?

De voordelen van scheidingsmediation

  • snelheid: Een scheiding via mediation is veel sneller te regelen dan een echtscheiding op tegenspraak;
  • kosten: Een succesvol verlopen mediation is goedkoper;
  • resultaat: U heeft zelf volledig het resultaat in de hand. Een zelf uitonderhandelde oplossing is vaak veel acceptabeler dan een door de rechter opgelegde oplossing;
  • de kinderen: Uw kinderen zullen u dankbaar zijn dat u samen uw problemen hebt opgelost

Wanneer geen scheidingsmediation?

Het is verstandig om een andere vorm van echtscheiding te kiezen als de wil om er samen uit te komen ontbreekt. Dat blijkt vaak al tijdens het kennismakingsgesprek of tijdens één van de eerste sessies. Als de mediator niet in staat wordt gesteld u beiden goed te begeleiden bij het tot stand brengen van een eerlijke en juridisch verantwoorde regeling is mediation geen optie. Gelukkig zijn de voordelen van een goed verlopende mediation zodanig groot dat meer en meer (ex-)partners kiezen voor mediation bij hun echtscheiding.

Rotterdam

Houd er rekening mee dat ons kantoor is gevestigd in Rotterdam. Onze cliënten komen vooral uit Rotterdam en omliggende gemeenten, waaronder Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk, Barendrecht, Schiedam, Vlaardingen, Rhoon en Rockanje. Maar als u werkt in Rotterdam of iets verder reizen geen probleem vindt bent u natuurlijk ook welkom.

Verdere informatie

Indien u nadere informatie wenst over mediation bij echtscheiding, dan kunt u uiteraard vrijblijvend contact opnemen met onze contactpersoon.

Print deze pagina Print deze pagina

Nederlandse Orde van Advocaten Official partner of Erasmus School of Law